TYT YKS Sınav Sistemi Nasıl Olacak?

TYT YKS Sınav Sistemi Nasıl Olacak?



YÖK yeni üniversite sınav sistemi açıklaması yapıldı.

Vatandaşlar bu açıklamanın ardından üniversite sınavlarında nasıl bir uygulama yapılacağını merak etmeye başladılar. Yeni üniversite sınavı sistemi nasıl olacak? Yeni sistemde iki sınav yerine tek sınav yapılacağı, öğrencilerin iki kere heyecan yaşamalarının önüne geçileceği duyurulmuştu. Aynı zamanda puan sisteminde de bir değişikliğe gidildiğini belirten Saraç açıklamasında, “Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.” demişti. Yeni üniversite sınavı sistemi ile ilgili güncel açıklamalar haberimiz içerisinde sizlerle olacak.

Yeni üniversite sınavı sistemi nasıl olacak sorusunun cevabı merakla araştırılıyor. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Saraç, yarın YÖK'te düzenleyeceği basın toplantısıyla konuya ilişkin düzenlemeleri kamuoyu ile paylaşacak. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 26 Eylül'de gerçekleştirilen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde üniversite giriş sistemine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde merkezi sınavlar ile lilgili düzenlemeler gündeme gelmişti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç son dakika açıklaması Üniversite Giriş Sınavlarında değişikliğe gidileceğini duyurmuştu.

Saraç'ın açıklamasından satır başları:

Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir.

Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp, bitirmeyi planladık.

18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Fakat her puan türünde Türkçe ve matematik etkili olacak.

Milli Eğitim müfredatı bu sınavda da esas alınacak.

Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çıtasını yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazım. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik çocuklara dokunmaktadır ama biz buna çok dikkat ediyoruz.

Öğrenciler çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sadece sıkı sıkı derslerine sarılsınlar.

Sınavın adı değişti

- 2018 den itibaren sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.

-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.

-Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.

- Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

- Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de MEB müfredatına dayalı olacaktır.

Sınav tarihi ve soru sayısı

- Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.

-Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puanı 150 olmalıdır.

- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programına kayıt olabilecektir.

-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yılda geçerli olacaktır.

- Outumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması için değerlendirilerek belirlenecektir.

- Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktır.

- Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır.

- Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de tutulmuştur.

- Engelli adaylara yönelik uygulamalar devam edecektir.

Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme söz konusu olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okulları tercih edilebilecektir. Orta öğretim sürecini odağa alan bir sistemdir.

Soru cevap

Sınavın tarihi belli oldu mu?

Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz.

Sınav sürelerine ilişkin bir karar alındı mı?

Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz.Birinci oturum çok m daha kısa bir müddet olacak.

Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.

Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.

Sınav saati

Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olacak.

İLK GÜN HERKES SINAVA GİRECEK... MÜFREDAT SORULACAK

Haziran ayındaki sınavın ilk günü tüm adayların girmek zorunda olduğu YGS benzeri oturum yapılacak. Bu bölüme tüm adaylar girecek. Sınavın bu aşaması adayların ortak lise müfredatından gelen sorulardan oluşacak.

SINAVIN İKİNCİ GÜNÜ ALAN TESTLERİ YAPILACAK

Sınavın ikinci günü ise alan testlerinin yer aldığı oturum olacak. Bu testleri adaylar okumak istedikleri bölümlere göre yanıtlayacak. Adayların tüm testleri yanıtlama zorunluluğu bulunmayacak. Ama bunun önünde bir engel de olmayacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye girişte yeni sistemi açıklıyor

Sınavın adı değişti

- sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.

-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.

-Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.

- Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

- Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de MEB müfredatına dayalı olacaktır.

- Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.

-Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puanı 150 olmalıdır.

- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programına kayıt olabilecektir.

-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yılda geçerli olacaktır.

YÖK’ÜN ÜSTÜN BAŞARI SINIFLARI AÇILDI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan YÖK Temel Bilimler Programları (TEBİP) kapsamında fizik, kimya, matematik ve biyoloji alanında oluşturulan üstün başarı sınıfları İstanbul Üniversitesinde (İÜ) yapıldı.

İÜ'den yapılan açıklamaya göre, Rektörlük Binası'nda yapılan açılış etkinliğine, TEBİP Üstün Başarı Sınıfları'na seçilen öğrenciler ile veliler katıldı.

Açılışta konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, temel bilimler alanında farklı ve kalıcı bir programı başlatmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirterek, Temel Bilimlerin YÖK tarafından getirilen teşvikler sayesinde son yıllarda büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Bunun her geçen gün arttığını dile getiren Saraç, bu projeyi birkaç yıldır hayal ettiğini söyledi.

Prof.Dr. Saraç, konuşmasına şöyle devam etti:

"YÖK olarak üstün başarı sınıflarını oluştururken sizlere eğitim-öğretim hayatlarınız boyunca ne tür katkılar ve destekler verebiliriz sorusunun cevabını aradık. Türkiye tarihinde şu ana dek uygulanmamış bir destek programıya üstün başarı sınıfı oluşturuyoruz. Bu programı Türkiye'de ilgili programların en başarılılarını seçebilmek imkanına sahip olarak oluşturduk. Dolayısıyla bu programlardaki öğrencilerimiz Türkiye genelinde farklı üniversitelere yerleşen en üstün başarılı öğrencilerimiz. Temel bilimlerde ilk üç sıradan yerleşen öğrencilerimize burs veriyoruz. Fakat bu bursun miktarını sizlere has olmak üzere arttırdık, arttırıyoruz. Tabii burs dediğimiz bu husus her şeyin başladığı ve bittiği nokta değil. Önemli olan bu projenin kurgusu."

ESKİ ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİ NASILDI?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.

YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.

YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ

YÖK olarak TBMM komisyonları ile etkin çalışma gerçekleştirdik. 2017-2018 hedeflerimizde öne çıkan başlığımız Araştırma Üniversiteleri başlığıdır. Akademinin genç kuşakları kazandırması sürecinde bilimsel kazanımların daha ileriye taşınması tezinin temel fazıdır. Sistemli ve kararlı adımlar atıyoruz. Bu üniversiteler ülkemizin dünyada bağımsız duruşunun mihenk taşı olacaktır. Araştırma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyanında bulundu. Sonunda 25 üniversite belirlendi.

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİK

AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum. Mümkünse üniversite sınavlarının, çok net, Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi o gün sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu. Böyle durumlarda üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var. Üniversite sınavlarını birden fazla yapın diye.

3 yorum

Misafir
16.04.2014 15:55

selam ben düz lise eşit ağırlık mezunuyum ygs1:158 ygs2:154 ygs3:220 ygs4:219 ygs5:203 ygs6:180 bu puanlarla nereye yerleşebilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Misafir
19.04.2014 20:20

Bunla ancak ebenin yanina yerlesirsin

enver
11.02.2015 09:48

ben suan askerım kasım 2015 te teskeremi alıcam askerden gelınce tekrar universiteye girmek icin hazırlanıcam fakat hangı sısteme göre sınava giricem yada girebılcem mı ben mezunum cunku aydınlatırsanız cok sevınırım (2015 ygs ıcın basvuru yapmadım)
birde acıkogretmden malıye okuyorum dondurdum fakat örgune gecebilirmiyim ?