ÖSYM'nin Yaptığı Sınavlar Hangileri?

ÖSYM'nin Yaptığı Sınavlar Hangileri?



ÖSYM 2018 sınav takvimi. ÖSYM hangi sınav hangi tarihte? KPSS ne zaman? YDS ne zaman? ALES ne zaman? ÖSYM sınav takvimi için tüm bilgileri haberimizde inceleyebilirsiniz.

2018 Yılı ÖSYM Sınav Takvimi. ÖSYM tüm sınavların başvuru tarihi ve sınav tarihi. Hangi sınav hangi tarihte? ÖSYM tüm sınavların başvuru ve sınav tarihlerini haberimizde sizler için derledik. ÖSYM sınavları hakkında bütün bilgileri takvim2019.com sitemizde bulabilirsiniz.

Yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim görecek adayların puan sıralamasına göre tespiti veya yerleştirilmesi ile yükseköğretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan sınavlar olmak üzere, ulusal ve uluslararası her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavları ile gerektiğinde yerleştirme işlemlerini yapan ÖSYM 2018 yılı sınav takvimine haberimizden ulaşabilirsiniz.

ÖSYM, yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında merkezi Ankara olarak kurulmuş olan devlet kurumudur.

ÖSYM, 19 Kasım 1974 tarihinde, Üniversitelerarası Kurul tarafından, 1750 sayılı Üniversiteler Kanununun 52. Maddesine göre, "Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)" adıyla kurulmuştur. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) bağlanarak "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)" adını almıştır.

ÖSYM'nin yaptığı sınavlar nelerdir?

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)

Elektronik Yabancı Dil Sınavı ( E-YDS) ( Yılda 12 kez )

Yabancı Dil Sınavı (YDS)

Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ( İlkbahar Dönemi -Güz Dönemi)

Dikey Geçiş Sınavı (DGS)

TSK Askeri Liseler Sınavı (ALS)

İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı

Yükseköğretim Kurulu Seviye Tespit Sınavı

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı ( JANA)

Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS)

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ( İlkbahar Dönemi -Güz Dönemi)

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ( YDUS)

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ( DUS )

TSK Askeri Liseler Sınavı (ALS)

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İlkbahar Dönemi -Güz Dönemi )

Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı ( STS ; İlkbahar Dönemi -Güz Dönemi )

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)

Sınavlara girerken gerekli belgeler

a) İlgili Dönem için Sınava girişi belgesi: Bu belge her aday için bilgisayarca doldurulacak ve üzerinde adayın bilgisayarca basılmış fotoğrafı bulunacaktır. Belgenin üzerinde sınava girilecek bina ve salon yazılı olacaktır. Sınavın her iki basamağında da, TUS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini yanında bulundurmayan bir aday ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacaktır. (Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin fotokopi veya faks metni olsa dahi kabul edilmez.)

b) Fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi: Sınava girebilmek için ilgili TUS dönemi Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden başka, kimliği açıkça gösteren fotoğraflı ve onaylı, özel bir kimlik belgesi de gerekmektedir.

Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek belgelerdir. Fotoğrafın üzerinde soğuk damga bulunan ve resmi bir kuruluştan alınan kimlik belgeleri de kabul edilebilir. Resmi bir kuruluştan alınmış olsa bile üzerinde soğuk damga bulunmayan kimlik belgeleri kabul edilmez. Kimlik belgesi üzerindeki fotoğrafınız eski yıllara ait ise bu kimlik belgesinin de geçerli olmayacağını göz önünde tutunuz. Daha önceki yıllarda sınavlara başvuran adaylara Merkezimizce verilmiş kimlik kartları özel kimlik belgesi olarak kullanılamaz.

c) Bir adet fotoğraf: Sınavda salon görevlileri, Sınava Giriş ve Kimlik Belgenizdeki fotoğrafınızın sizi tanımada zorluk çıkardığı kanısına varabilirler. Bu durumda sınav görevlileri sizden, sizi kolaylıkla tanıtabilecek bir fotoğraf isteyebilirler. Bu amaçla, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan Kayıt Kartına yapıştırılması gereken özellikleri taşıyan bir fotoğraf bulundurması gereklidir. Her aday bu fotoğrafın arkasına mutlaka T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmalıdır.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan bir aday ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacaktır.

Aday başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Başı örtülü adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır.
Adayların sınav binasına cep telefonu ile girmeleri yasaktır.

2018 ÖSYM Sınav Takvimine Ulaşmak için Tıklayınız

ÖSYS